Kotlety wieprzowe

Najprostsze i najsmaczniejsze domowe kotlety schabowe. Niewiele więcej można o nich powiedzieć. Powiedziałabym więcej, ale w trakcie smażenia kotletów nie można oderwać wzroku - i znikają z talerza.

  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 3 kromki suchego chleba
  • 1 szklanka mleka
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • bułka tarta

Dla mnie najlepszym mięsem na kotlety jest bonito. Kotlety są delikatne i soczyste.

Wieprzowinę, obrane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Namoczyć bochenek w mleku (można też w wodzie). Dodać do mięsa mielonego bez odciskania mleka. Wbić jajko do masy mięsnej, posolić, popieprzyć i wymieszać.

Mięso mielone ponownie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mięso mielone dobrze ubić w misce. Uformować placki z mięsa mielonego, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni z olejem słonecznikowym z jednej strony do uzyskania chrupiącej skórki. Przewracamy na drugą stronę i przykrywamy patelnię pokrywką - w ten sposób druga strona się usmaży, a kotlety ugotują się na parze.

Bon appetit!