Wszystko, co musisz wiedzieć o parzeniu idealnej filiżanki kawy
Kawa jest dowodem na to, że tak wiele radości można znaleźć w małych rzeczach, a jeśli robisz sobie zasłużoną przerwę na kawę, zasługujesz na najdoskonalszą filiżankę, jaką tylko możesz. Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas przygotowywania kofeinowego arcydzieła, ale na szczęście są one proste do nauczenia się i łatwe do zapamiętania. Już nigdy więcej nie będziesz musiał zadowolić się czymś mniejszym niż cholernie dobra filiżanka kawy.
Kup właściwe ziarna
Choć może to zabrzmieć oczywiste, to nadal musi być powiedziane: nie można zrobić doskonałą filiżankę kawy, jeśli nie masz doskonałe ziarna kawy. Na każdym ziarnie, które kupujesz, powinno być wyraźnie zaznaczone, kiedy zostało wypalone, a w większości przypadków świeże ziarno jest najlepiej wypalone. Najlepiej jest kupować ziarna, które zostały wypalone nie więcej niż miesiąc temu. Po wypaleniu kawy zaczyna ona powoli uwalniać dwutlenek węgla, który powoli pogarsza jej jakość. Dlatego im szybciej ziarna trafią z palarni do ekspresu, tym lepiej.
To, gdzie rosną ziarna kawy i w jakich warunkach są uprawiane, decyduje o niemal wszystkich ich charakterystycznych cechach, takich jak smak, aromat, wielkość, kształt, kolor, intensywność. Główne regiony uprawy kawy na świecie znajdują się pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca, w regionie znanym jako "Pas Ziarna". Kawa z każdego regionu ma swoje odrębne, niepowtarzalne cechy, a jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, co lubisz, jest spróbowanie jej samemu.
Prawie każdy rodzaj kawy dostępny w handlu to jedno z dwóch ziaren: Arabika lub Robusta. Ziarna Arabiki są używane przez większość specjalistycznych sklepów z kawą i palarni. Często uważana za najlepsze ziarno, Arabika jest ceniona za swój wyjątkowy smak, łagodną złożoność i niską kwasowość. Ponieważ ziarna Arabiki rosną najlepiej na dużych wysokościach, tereny uprawne dla roślin Arabiki są ograniczone, a ponieważ dają one niski plon ziaren, których zbiór i obróbka są pracochłonne, kawa Arabika wymaga wyższej ceny. Ziarna Robusty są łatwiejsze w uprawie, co oznacza, że są tańsze i łatwo dostępne. Jednak Robusta znana jest również z tego, że jest mocno kwaskowata, a jej smak jest raczej rozczarowujący, więc jeśli szukasz idealnej filiżanki kawy, wybierz Arabikę lub jej brak.
Wybierz rodzaj palenia
Istnieją trzy kategorie palenia kawy: jasne, średnie i ciemne. Jasno palone kawy pozwalają wydobyć najprawdziwsze smaki ziaren i są znane z wyrazistej kwasowości i złożonych smaków. Rzadkie i jednogatunkowe odmiany kawy są zazwyczaj lekko palone, aby każda z ich charakterystycznych cech mogła ujawnić się podczas parzenia, ale sam fakt, że są to ziarna premium, nie oznacza, że są one odpowiednie dla Twojej osobistej, idealnej filiżanki kawy.
Kawy średnio palone są mniej kwaskowe, mają cieplejszy, bardziej palony i mocniejszy smak. Większość kaw "House Roast" należy do tej kategorii, ponieważ ich zrównoważony smak i łagodna kwaskowatość sprawiają, że są one bardzo popularne wśród ludzi.
W kawie ciemno palonej, naturalne cukry w ziarnach karmelizują się, tworząc związki smakowe, które są słodkie, dymne i intensywne. Większość oryginalnych smaków ziaren jest niszczona przez intensywne ciepło procesu palenia, co oznacza, że jeśli lubisz ciemniej paloną kawę, możesz uciec od użycia tańszych ziaren. Kawa ciemno palona ma najmniejszą ilość kwasowości i kofeiny spośród wszystkich rodzajów palenia kawy.
Odpowiednie przechowywanie
Otwarte paczki kawy ziarnistej powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku, takim jak zakręcane słoiki lub ceramiczne słoiki z gumowymi uszczelkami. Dzięki starej opowieści o żonach, wiele osób błędnie wierzy, że ziarna kawy powinny być przechowywane w lodówce lub zamrażarce, co w rzeczywistości jest wielkim nie-nie: nie tylko niskie temperatury mogą zniszczyć wiele związków smakowych ziaren, ale ich porowata natura oznacza, że łatwo wchłoną wilgoć lub nieprzyjemne zapachy żywności, które czają się w pobliżu. Przechowuj swoją fasolę w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w szafce kuchennej.
Miel własne ziarna
Po zmieleniu ziarna kawy zaczynają tracić smak i moc. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, miel tylko tyle, ile potrzebujesz bezpośrednio przed zaparzeniem.
Bądź wybredny, jeśli chodzi o wodę
Oczywiście, możesz użyć wody z kranu, ale jeśli chcesz uzyskać naprawdę doskonałą filiżankę kawy, tak jak w przypadku wszystkiego innego w kuchni, musisz użyć najlepszych składników. Choć niektórzy koneserzy przysięgają na butelkowaną wodę źródlaną, wystarczy podstawowy filtr wody z węglem drzewnym (np. Brita). Jeśli chodzi o temperaturę, chcesz, aby woda była gorąca - co najmniej 200 stopni Farenheita. Jeśli temperatura jest niższa, nie wydobędziesz tak wielu naturalnych olejków i aromatów z ziaren i możesz uzyskać filiżankę, która jest wyjątkowo gorzka.
Mierz prawidłowo
Jeśli odmierzasz objętość, powinieneś użyć dwóch płaskich łyżek stołowych zmielonej kawy na filiżankę o pojemności sześciu uncji lub około trzech łyżek na filiżankę o pojemności dziesięciu uncji. Ale jeśli naprawdę poważnie myślisz o osiągnięciu doskonałości w parzeniu kawy, jedynym sposobem jest użycie wagi. Waga kuchenna pozwala na odmierzanie składników w gramach, aby być jak najbardziej precyzyjnym. Jeśli lubisz lżejszy napar, użyj 22 gramów kawy i 350 gramów wody na 10-cio uncjową filiżankę; dla mocniejszego naparu użyj 30 gramów kawy na 350 gramów wody.
Wybierz metodę parzenia
Eksperci stosują trzy metody parzenia kawy: przelewową, prasę francuską i AeroPress. Pour-over daje w efekcie filiżankę, która jest bardziej jedwabista, gładka i kwaśna, co czyni ją idealną dla ziaren kawy reklamowanych z nutami kwiatowymi i cytrusowymi. French Press produkuje filiżankę kawy, która jest bogatsza, bardziej oleista i pełna smaku. AeroPress mieści się gdzieś pośrodku, dając Ci to, co najlepsze z obu światów.
Ale oczywiście, można wykonać wspaniały kubek przy użyciu alternatywnych metod parzenia, jak również.