Jak przechowywać świeże zioła jak profesjonalista

Niezależnie od tego, czy posypka z kolendry służy jako wykończenie cotygodniowej kolacji, czy też sterta pietruszki i liści mięty jest wrzucona do wiosennej sałatki na lunch, świeże zioła nigdy nie są złe (a ich uprawa jest również świetną zabawą). Ale aby uzyskać najlepszą teksturę i najbardziej intensywny, ziołowy smak, trzeba je odpowiednio przechowywać. Zanim nauczyłam się prostych technik radzenia sobie z obfitością ziół, nie potrafię powiedzieć, ile razy cieszyłam się na myśl o zrobieniu bazyliowego pesto, przyozdobieniu mojego brunchowego omletu delikatnym koperkiem lub dodaniu aromatycznego tymianku do obiadu na patelni, tylko po to, by po powrocie do domu zastać wiązkę zwiędłych, brązowych liści.

Nadmiar światła, wilgoci, tlenu, niewłaściwa temperatura, a także zanieczyszczenia lub bakterie na samych ziołach mogą sprzyjać szybszemu żółknięciu, brązowieniu i pleśnieniu świeżych ziół, ale na szczęście pokonanie tych czynników jest proste - wystarczy zapoznać się z różnicami między "delikatnymi" i "odpornymi" ziołami, a następnie poznać niezawodne metody przechowywania, które pomogą zachować ich świeżość na dłużej.

Zioła delikatne a zioła odporne

Choć może się to wydawać trywialne, ponieważ prawdopodobnie można z dużą dozą pewności zgadnąć, które zioła są delikatne, a które odporne, różnica ta jest w rzeczywistości doskonałym wskaźnikiem tego, jak długo dany rodzaj ziół może przetrwać i jak najlepiej je przechowywać. Do delikatnych (lub miękkich) ziół należą koperek, pietruszka, kolendra, mięta i bazylia, natomiast do twardych (lub twardych) - rozmaryn, tymianek, szałwia i szczypiorek. Prawidłowo przechowywane, zarówno delikatne, jak i twarde zioła mogą przetrwać od 1 do 3 tygodni - nie sądziłam, że jest to możliwe, dopóki nie poznałam sztuczek związanych z przechowywaniem ziół.

Zanim jednak zaczniesz przechowywać zioła, musisz je najpierw umyć.

Jak umyć i wysuszyć świeże zioła

Mycie ziół zaraz po przywiezieniu ich do domu z supermarketu może wydawać się uciążliwe, ale naprawdę warto to zrobić, aby zachować ich świeżość i jak najlepiej je wykorzystać. Jeśli po prostu wrzucisz je do lodówki w stanie, w jakim zostały przyniesione ze sklepu spożywczego, w plastikowych pojemnikach lub torebkach, prawdopodobnie zaczną się psuć, brązowieć lub wiotczeć w ciągu kilku dni - to strata pieniędzy i żywności, której można łatwo i całkowicie uniknąć.

Aby umyć zarówno delikatne, jak i wytrzymałe zioła, możesz delikatnie zanurzyć je w dużej misce z zimną wodą i lekko zakręcić - pozwalając, aby resztki opadły na dno miski. Możesz również opłukać je pod bieżącą zimną wodą (pamiętaj o niskim ciśnieniu wody!), jeśli nie masz ochoty brudzić miski, aby umyć zioła.

Jeśli masz wirówkę do sałatek, wysusz te ziołowe maleństwa. Jeśli nie, potrząśnij nimi delikatnie lub pozwól im odsączyć się w durszlaku przed wytarciem nadmiaru wilgoci papierowymi ręcznikami lub czystym ręcznikiem kuchennym. Ważne jest, aby osuszyć je jak najlepiej, ale nie przesadzaj. Jeśli lekko nimi potrząśniesz i nie wypuszczą żadnych kropel wody, są wystarczająco suche.

Jak prawidłowo przechowywać świeże zioła

Ogólną zasadą jest, że delikatne zioła należy traktować podobnie jak kwiaty. Po ich umyciu i wysuszeniu, usuń i odrzuć brązowe lub przebarwione liście, a następnie odetnij końce wszystkich łodyg. Przenieś łodygi do słoika lub wysokiej szklanki z odrobiną zimnej wody na dnie. Uszczelnij pokrywką lub innym hermetycznym przykryciem, lub przykryj odwróconą plastikową torebką i zabezpiecz gumką przed przechowywaniem całości w lodówce. Bazylia jest specjalnym delikatnym ziołem, które może być przechowywane w sposób opisany powyżej lub może być umieszczona w słoiku lub szklance z odrobiną wody i pozostawiona bez przykrycia w temperaturze pokojowej.

W przypadku ziół twardych, po umyciu i osuszeniu, ułóż je w jednej warstwie na lekko wilgotnych ręcznikach papierowych. Przed schowaniem do lodówki zwiń ręczniki z ziołami w środku i przełóż do zamykanej plastikowej torebki lub zawiń w folię.