Jak zrobić idealne ciasto z krakersów grahamowych na świąteczne placki?
Pomysł zrobienia ciasta może onieśmielać, a dla nas, prawie cały związany z tym niepokój wynika z pomysłu zrobienia skórki do ciasta. Zrobienie dobrego ciasta opiera się na wielu wizualnych wskazówkach, których nie da się odpowiednio przekazać w większości pisanych przepisów. Ponadto, jeśli nie jesteś osobą, która robiła już wiele ciast, nie masz możliwości ocenić, jak się sprawy mają (lub jak naprawić błędy), korzystając z tak ważnego "instynktu piekarza". Jeszcze gorsze od tego koszmaru jest to, że pieczenie ciasta powoduje taki bałagan. Trzeba sprzątać z blatów, przenosić wszystkie rzeczy, rozsypywać mąkę wszędzie - w końcu staje się to ogromną produkcją. Ale po co doprowadzać się do szaleństwa, skoro ciasto z krakersów grahamowych może uratować twoje wakacje i zdrowie psychiczne?
Kiedy używać ciasta z krakersów grahamowych?
Graham cracker pie crusts są bardzo proste do wykonania. Poważnie - już nigdy nie pomyślisz o kupnie gotowego ciasta. Nie tylko to, ale są one idealne do każdego ciasta, bez względu na to, co mówi Ci aktualny trend w pieczeniu. Jabłka, dynia, orzechy pekan, słodkie ziemniaki - wszystkie ciasta, jakie tylko sobie wymarzysz, możesz upiec w skórce, która nie wymaga wałkowania, nie wymaga fantazyjnej kratki ani falistych brzegów, ani ataków paniki z powodu pękającego lub kurczącego się ciasta. Dodatkowo, ciasto z krakersów grahamowych oznacza, że możesz jeść ciasto i ciasteczka w tym samym czasie, co jest bardzo korzystne.
Mówiąc o ciasteczkach: Chociaż każdy wie o graham cracker crusts, co wielu nie zdaje sobie sprawy, że można użyć dowolnego ciasteczka (okruchy), aby zrobić ciasto kruche. Poważnie! Podczas gdy pieczenie jest precyzyjną sztuką na wiele sposobów, żadna z tych zasad nie ma zastosowania, gdy mówisz o robieniu ciasta z okruchów. Śmiało, zmiel Oreo (bez kremowego nadzienia), gingersnaps, chocolate chip cookies, shortbread - cokolwiek, czego tylko zapragnie Twoje serce.
Jak zrobić kruszonkę z Graham Cracker
Aby zrobić kruchą skórkę potrzebujesz ciasteczek i masła. Tak, to wszystko. Nie potrzebujesz dodatkowego cukru ani dodatkowych przypraw, ponieważ ciasteczka smakują doskonale tak, jak są.
Wskazówki:
Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 350 F. Zmiel tyle ciasteczek w robocie kuchennym, aby uzyskać dwie filiżanki drobnych okruchów. To zajmuje około 14 standardowych wielkości krakersów graham, ale nie opierać swoje pomiary na to, co idzie do robota kuchennego. Zmierz to, co wyjdzie, i włóż do miski do mieszania.
Roztop sześć łyżek masła, a następnie połącz z okruchami i mieszaj, aż wszystko będzie równomiernie wymieszane. Mieszanka nie powinna wyglądać na tłustą i łatwo się trzymać, jeśli lekko ją uszczypniesz. Kluczem do zrobienia dobrej kruszonki jest jej upakowanie. W 9-calowej tortownicy, zacznij dodawać okruchy po ćwierć filiżanki na raz, używając rąk, aby dobrze docisnąć je do boków tortownicy, aby uzyskać skórkę o grubości około ćwierć cala. Kiedy boki będą gotowe, wysyp resztę okruchów na patelnię i rozprowadź je po całym dnie. Chwyć miarkę lub szklankę z płaskim dnem i użyj jej, aby mocno wypełnić dno.
Piec przez 10 minut, aby ciasto zastygło. Możesz wypełnić ciasto krakersami grahamowymi i natychmiast upiec cały placek lub całkowicie ostudzić, jeśli robisz ciasto z zimnym nadzieniem, np. budyniem.
Jeśli z jakiegoś powodu wydaje Ci się, że popełniłeś błąd, można go naprawić. Jeśli wydaje się zbyt tłuste, dodaj kolejną łyżkę okruchów. Zbyt suche? Dodaj odrobinę więcej roztopionego masła.