Najłatwiejsze cięcie arbuza w 5 prostych krokach
Czasami łatwiej jest pominąć sprzedaż soczystego arbuza w sklepie spożywczym, niż taszczyć go do domu, gdzie zwykle leży na blacie, aż w końcu zgnije i trzeba go wyrzucić. Ogromny rozmiar, dziwny kształt i niechlujne wnętrze arbuza sprawiają, że krojenie go wydaje się być trudnym zadaniem, ale okazuje się, że krojenie tego ukochanego owocu jest o wiele łatwiejsze niż myślisz. Z mnóstwem półmisków imprezowych, koktajli i orzeźwiających sałatek, które tylko czekają na przygotowanie, wiedza o tym, jak pokroić arbuza nigdy nie była bardziej potrzebna.
Przygotuj scenę
Wszystko, czego będziesz potrzebować, aby prawidłowo pokroić arbuza, to przyzwoitej wielkości deska do krojenia, miska lub półmisek do przechowywania pokrojonych kawałków oraz duży nóż. Najlepiej sprawdzi się ośmiocalowy nóż santoku, ale w razie potrzeby można użyć czegoś większego i ostrzejszego niż nóż do masła. W zależności od wielkości deski do krojenia i powierzchni, na której pracujesz, możesz również położyć stary ręcznik lub plastikową płachtę, aby wyłapać wszelkie zabłąkane soki.
Pokrój arbuza
Jeśli pracujesz z całego arbuza, najlepszym sposobem, aby zrobić pierwsze nacięcie jest cięcie wzdłuż. Następnie umieść każdą z połówek twarzą do dołu na desce do krojenia i pokrój każdą z nich na pół, tak aby Twój arbuz był teraz ćwiartowany.
Pokrój arbuza
Prawidłowe krojenie arbuza jest przynajmniej częściowo oparte na tym, jakiej wielkości kawałki chcesz mieć w efekcie końcowym. Dla większości zastosowań, w tym przekąski, sałatki i dekoracje, jeden do dwóch cali kawałki są idealne. Pracując ostrożnie, aby nie przeciąć skórki, pokrój arbuza w dół w równych, równoległych rzędach, w odległości około jednego do dwóch cali od siebie. Obróć arbuza o 90 stopni i powtórz czynność, tak aby uzyskać poprzeczne nacięcia. Zrób to dla wszystkich czterech ćwiartek arbuza.
Oddzielenie od skórki
Teraz jesteś gotowy, aby uwolnić arbuza od skórki. Zaczynając około centymetr od czubka arbuza, przesuń nóż pod owocem arbuza wzdłuż wewnętrznej krawędzi skórki. W zależności od wielkości arbuza, być może będziesz musiał powtórzyć ten manewr więcej niż raz. Ponownie, uważaj, aby nie przeciąć skórki. Powtórz tę czynność z pozostałymi trzema czwartymi arbuza.
Wykończenie i podawanie
Teraz, przechyl każdą ćwiartkę arbuza do góry nogami do dużej miski. Arbuz powinien wypaść czysto, ale jeśli jakieś kawałki pozostaną przyklejone do skórki, można je delikatnie usunąć za pomocą czubka noża. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wielkość kawałków arbuza, możesz to zrobić na desce do krojenia.
Choć z pewnością istnieją o wiele bardziej dziwaczne i odważne sposoby na pokrojenie arbuza, ten jest jednym z najbardziej poręcznych i uniwersalnych. Teraz usiądź wygodnie i ciesz się owocami swojej pracy!