Kotlety w piekarniku

Jeśli w lodówce nie ma barszczu i kotletów, to zdaniem mojego męża nie ma co jeść! Ale stanie przy kuchence i smażenie kotletów na patelni to czasochłonny proces. Proponuję upiec kotlety w piekarniku. Jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza!

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 2-3 kromki bochenka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • okruchy mielone

Metoda:

Przygotować mięso mielone. Weź wieprzowinę nie za tłustą, ale nie chudą. Wtedy kotlety będą soczyste.
Tradycyjnie kotlety wieprzowe przyrządza się z kością. Ja wolę tył. Jest mniej tłusty, ale mimo to kotlety nie wychodzą suche.
Przepuścić przez maszynkę do mięsa mięso, cebulę, ziemniaki (jeśli jest taka potrzeba, aby kotlety były bardziej soczyste, można dodać kapustę i/lub marchew). Namoczyć bochenek w mleku. Pieprzyć, dodać jajko, namoczony bochenek z mlekiem i zagnieść.

Ponownie mielę go przez maszynkę do mięsa.

Mięso mielone ubić w misce i uformować placki. Obtoczyć kotlety w okruchach ziemi.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Obróć kotlety na drugą stronę.

Kotlety pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (czas zależy od piekarnika). Sprawdzić widelcem gotowość kotletów. Jeśli z nakłuwacza wypływa czysty sok - kotlety są gotowe.

Bon appetit!
Jeśli bardzo lubisz kotlety schabowe, zainteresuje Cię hurtownia mięsa.