Wszystko, co musisz wiedzieć o tym, jak działają frytownice

Smażenie w głębokim tłuszczu bez tłuszczu... brzmi zbyt dobrze, by mogło być prawdziwe, prawda? Naturalne jest podejrzewanie każdego kuchennego gadżetu, który zyskuje sławę dzięki natłokowi reklam, ale w przeciwieństwie do wielu wątpliwych gadżetów z przeszłości (patrząc na ciebie, twórco quesadilli), frytownice są prawdziwym produktem. Nie myśl o nich jak o magicznych maszynach, które mogą odtworzyć doświadczenie smażenia w głębokim tłuszczu za ułamek kalorii - pomyśl o nich jak o maleńkich szybkich piecach konwekcyjnych, które mogą skrócić czas gotowania i zapewnić fantastyczne rezultaty, o jakich standardowy domowy piekarnik może tylko pomarzyć.

Wewnątrz frytownicy gorące powietrze jest szybko cyrkulowane przez potężny wentylator, otaczając jedzenie ze wszystkich stron nieustannie poruszającym się gorącym powietrzem, które nigdy nie stygnie. Ponieważ frytownice są znacznie mniejsze niż standardowe piece domowe, gorące powietrze może owiewać jedzenie znacznie szybciej, pozwalając na gotowanie o prawie 20 procent szybciej niż w przypadku tradycyjnych metod. Ten szybki obieg palącego się powietrza pozwala również na uzyskanie niewiarygodnie chrupiącego jedzenia, stąd bardzo popularne oznaczenie "frytownica". (Bądźmy szczerzy: wolałbyś kupić "mały piec konwekcyjny" czy cudowną maszynę, która obiecuje "zdrowe" frytki)?

Podnieś swoją kolację na wyższy poziom dzięki tym frytownicom

Ponieważ frytownica jest znacznie mniejsza niż standardowy piekarnik, jedzenie gotuje się znacznie bliżej elementu grzejnego, co sprawia, że proces gotowania jest znacznie bardziej wydajny. Wentylator o dużej mocy (który może być reklamowany jako "Rapid Air Technology") powoduje, że ogrzane powietrze wewnątrz frytownicy wpada w szybką pętlę, co oznacza, że stale omija element grzewczy i utrzymuje stałą temperaturę. To gorące powietrze nie tylko krąży wokół jedzenia, ale siła wentylatora przepycha je przez wszystkie przestrzenie i szczeliny pomiędzy tym, co gotujesz - jest ono "zanurzone" w gorącym powietrzu, podobnie jak podczas smażenia w głębokim oleju.

Jednakże, mimo że smażenie powietrzem daje niesamowicie chrupiące rezultaty, nie daje takich samych rezultatów jak smażenie na frytownicy; olej do smażenia nie jest w ciągłym ruchu i przywiera do powierzchni żywności, co pozwala jej głęboko zbrązowieć dzięki dłuższemu kontaktowi. Podczas gdy z pewnością można gotować całkowicie bez oleju we frytkownicy, najlepiej jest podrzucać składniki z odrobiną oleju, tak jak w przypadku pieczenia. Podczas gdy rezultaty nie będą w 100% takie same jak w przypadku smażenia na głębokim oleju, będą o wiele bliższe niż "smażenie" w piekarniku.

Pomyśl o nich jak o małych szybkich piecach konwekcyjnych, które mogą skrócić czas gotowania i zapewnić fantastyczne rezultaty, o jakich standardowy domowy piekarnik może tylko pomarzyć.

Istnieją trzy główne rodzaje frytownic, które można spotkać na rynku: modele koszyczkowe, nablatowe i hybrydowe. Komora grzewcza frytownicy koszowej przypomina (zgadłeś) kosz do smażenia, z perforowanymi otworami po wszystkich stronach, aby umożliwić maksymalny przepływ powietrza. Frytownice te wymagają kilkukrotnego potrząsania koszem podczas procesu gotowania, aby zapewnić, że jedzenie nie skleja się i że każdy centymetr tego, co gotujesz, ma szansę być wystawiony na działanie powietrza. Ponieważ komora gotowania jest głębsza niż szersza, oznacza to, że istnieje szansa, że potrawy nie będą gotowane równomiernie (zwłaszcza jeśli jest przepełniona), a także ograniczoną przestrzeń dla żywności, której nie można układać w stos podczas gotowania. Modele z koszem są doskonałe do gotowania mrożonek, takich jak frytki, warzywa i drobno krojona żywność, która może wytrzymać siłę kilku gwałtownych wstrząsów. Są to również dobre opcje dla gospodarstw domowych składających się tylko z jednej lub dwóch osób; jeśli gotujesz dla tłumu, nawet z dużym modelem koszyka, prawdopodobnie będziesz musiał smażyć jedzenie w partiach.

Frytownice nablatowe wyglądają jak małe piekarniki, ponieważ dokładnie tym są. Zwykle mają one szczeliny na wiele drucianych stojaków, co pozwala na smażenie żywności w 2-3 warstwach, co oznacza, że możesz przygotować wiele potraw w tym samym czasie lub gotować dla większej liczby osób niż w przypadku modelu z koszem. W tym stylu nie musisz potrząsać jedzeniem, ale jeśli gotujesz w warstwach, możesz chcieć przerzucić je w połowie drogi, aby upewnić się, że wszystkie strony są równomiernie przyrumienione. Frytownice blatowe zajmują sporo miejsca w kuchni, ale ich zaletą jest to, że mogą zastąpić wiele innych urządzeń, ponieważ mogą funkcjonować jako tostery, dehydratory, piekarniki, brojlery, a w niektórych modelach także rożna.

Modele hybrydowe funkcjonują zarówno jako frytownice, jak i szybkowary, co czyni je atrakcyjnymi dla osób, które nie mają miejsca na dwa urządzenia na swoich ladach. Jeśli jesteś fanem gotowania pod ciśnieniem, model hybrydowy pozwala na chrupanie żywności po ugotowaniu pod ciśnieniem. Modele te wyposażone są w wiele okrągłych drucianych stojaków, które można ustawiać jeden na drugim, więc choć powierzchnia gotowania jest mniejsza niż w przypadku modelu nablatowego, to gotowanie będzie bardziej równomierne niż w przypadku modelu z koszem.