Jak, dlaczego i kiedy natłuszczać patelnie do pieczenia?

Liczba przypadków, w których słyszałam, że ktoś, kto lubi gotować, wyraźnie zaznacza, że nie lubi pieczenia, jest dziwnie wysoka. Pieczenie jest bardziej precyzyjne niż większość gotowania, tak, ale może być również o wiele bardziej satysfakcjonujące i, spójrzmy prawdzie w oczy, zabawne.

To prawda, że większość piekarzy ma swój udział w strasznych historiach, momentach, w których popełniono błędy i wylano łzy, ale gwarantuję, że te "porażki" nigdy nie zdarzają się dwa razy temu samemu piekarzowi.

Jedną z moich najcenniejszych lekcji pieczenia była ta, kiedy postanowiłam nie smarować, nie oprószać mąką i nie wykładać mąką formy do pieczenia, tylko po to, aby ciasto przykleiło się jak klej do boków i dna formy.

Jedna z moich cenniejszych chwil nauki w pieczeniu nadeszła, kiedy zdecydowałam się nie smarować, nie oprószać mąką i nie obkładać mąką formy do pieczenia, tylko po to, by ciasto przykleiło się jak klej do boków i dna formy; w zasadzie musiałam zeskrobać całe ciasto z formy w plątaninę okruchów na talerzu. Teraz, kiedy czytam lub pracuję nad przepisem, nigdy nie lekceważę mocy odrobiny masła, mżawki oleju, cienkiej warstwy mąki lub idealnie przyciętego arkusza papieru pergaminowego, aby pomóc ciastom lub porcjom ciastek idealnie wyskakiwać z patelni.

Ale kiedy smarowanie jest naprawdę konieczne i jaki jest najlepszy sposób, aby to zrobić dla każdej potrawy, którą pieczesz? Oto co musisz wiedzieć o tym, jak, dlaczego i kiedy smarować patelnie do pieczenia.

Jak i dlaczego należy natłuszczać patelnie do pieczenia?

Smarowanie patelni do pieczenia lub formy do ciasta oznacza posmarowanie jej powierzchni cienką warstwą tłuszczu, czy to masła, skondensowanego tłuszczu, sprayu do pieczenia, czy oleju roślinnego lub kokosowego.

    Posmaruj patelnię roztopionym masłem, używając pędzelka do ciasta, aby rozprowadzić tłuszcz po całym dnie i bokach patelni. Użyj tej samej metody, jeśli smarujesz patelnię olejem roślinnym lub kokosowym. Aby użyć zmiękczonego masła lub masła o temperaturze pokojowej, po prostu weź trochę (około pół łyżki stołowej) i opuszkami palców rozprowadź je po całym dnie patelni i po bokach. Czasami nawet po prostu rozpakowuję cały kij i używam resztek masła na wewnętrznej stronie opakowania, po prostu pocieram je masłem do dołu na całej patelni.Spray do pieczenia jest najprostszą metodą, tylko lekki równomierny spray zrobi sztuczkę, tak długo, jak upewnisz się, że dostaniesz zarówno dno, jak i boki patelni.

Bez względu na to, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, ta cienka warstwa służy zazwyczaj dwóm celom: pomaga czysto uwolnić ciasto z patelni i promuje równomierną, złotobrązową skórkę.

Oprócz natłuszczania patelni, wiele przepisów wymaga również oprószenia jej mąką. Wymaga to posypania mąką (lub kakao w proszku do brownies) natłuszczonej patelni, a następnie zawirowania jej wokół i stuknięcia nadmiaru po bokach i na zewnątrz, aby stworzyć równomiernie oprószoną mąką powierzchnię na całej patelni. To jest najczęściej nie konieczność, ale ostrożność, i pomaga rozluźnić zdradliwe bundt ciasta od ich misternie utworzonych patelni.

Wyłożyć pergaminem czy nie wyłożyć pergaminem?

Podczas gdy smarowanie idzie długą drogą, są piekarze, którzy unikają go zawsze i wszędzie, gdzie tylko mogą - wybierając zamiast tego bezproblemową powłokę z papieru pergaminowego, aby wyłożyć dno swojej patelni. Daje to ten sam efekt, co smarowanie, ale bez dodatkowego przyrumieniania. Przed wyjęciem ciasta na patelnię przejedź nożem lub szpatułką dookoła krawędzi, aby je poluzować. Nie ma potrzeby smarowania spodu lub wierzchu pergaminu, nawet jeśli przepis tego wymaga, poradzisz sobie bez tego!

Co teraz zrobić

Teraz, gdy znasz już różne metody natłuszczania patelni, nadszedł czas, aby wykorzystać tę wiedzę w praktyce. Od dekadenckich deserów po autentyczne włoskie słodycze, od sylwestrowych smakołyków po ciasteczka, które są zbyt dobre, aby mogły być prawdziwe, możesz być pewny, że każdy przyrządzony przez Ciebie smakołyk będzie czysto odchodził od patelni - bez żadnych pytań.