10 wskazówek, które warto znać przed planowaniem imprezy w restauracji lub barze
Jeśli mieszkasz w małym mieszkaniu w dużym mieście, może być trudno zorganizować wyszukane przyjęcie w domu. 60 osób, które chcesz zaprosić na happy hour nie zmieści się w jednej sypialni. Na szczęście duże miasta są pełne eleganckich restauracji i barów, a wytrawny gospodarz wie, że może przekształcić ukochaną jadłodajnię lub speakeasy w miejsce na następny soirée.
Zaufaj mi, można zorganizować każdy rodzaj imprezy - czy to blowout 35th-birthday bash lub intymny obiad rocznicy na cześć 40 lat rodziców razem - w restauracji lub baru. I możesz to zrobić bez wydawania fortuny. Planowanie przyjęcia właśnie stało się łatwiejsze.
Planuj z wyprzedzeniem
Ważne jest, aby zacząć planować imprezę odpowiednio wcześnie. Każde udane przyjęcie powinno być zaplanowane z wyprzedzeniem, ale ponieważ nie masz kontroli nad każdym aspektem miejsca (ponieważ jest to restauracja lub bar, którego nie jesteś właścicielem), jest więcej logistyki, którą będziesz musiał dopracować.
Zacznij od zastanowienia się nad rodzajem imprezy, którą chcesz zorganizować. Jakie są Twoje wyobrażenia? Czy będzie to kolacja przy stole w prywatnym pokoju w sobotni wieczór o 19:00? A może chcesz, aby wszyscy spotkali się po pracy na happy hour, które przerodzi się w kolację i tańce późnym wieczorem? Wybierz datę imprezy i zawęź temat przewodni. Odpowiedz sobie na te pytania zanim skontaktujesz się z jakąkolwiek restauracją lub barem.
Zwiadowca
Kiedy już ustalisz podstawowe szczegóły, zajrzyj do internetu i poszukaj restauracji i barów, w których mogłaby odbyć się impreza. Jeśli chcesz, aby odbyło się ono w prywatnym pokoju, poszukaj restauracji, które mają je w swojej ofercie. Jeśli chcesz zorganizować mniej swobodne wydarzenie, takie jak brunch, poszukaj restauracji, które mają duże wspólne stoły. Jeśli chcesz to zrobić w barze, poszukaj barów, które mają wiele sal i oddzielne strefy do picia.
Zrób listę pięciu do ośmiu możliwych miejsc, weź przyjaciela i sprawdź je. Chcesz mieć imprezę w piątek o 21:00? Idź do baru w tym dniu i o tej godzinie, aby zobaczyć, jak to jest. W ten sposób będziesz miał dobre wyczucie dla atmosfery miejsca i klienteli. Zawęź swój wybór do jednego miejsca i przejdź do następnej fazy planowania.
Zaprzyjaźnij się z barmanem
Ok, więc masz już wybrane miejsce; teraz musisz dotrzeć do zespołu miejsca i sprawić, by wszystko się wydarzyło. Idź do restauracji sam w mniej ruchliwym czasie, na przykład w weekendowy wieczór.
Poznaj barmana i kelnerów. Przyprowadź przyjaciela i pójdźcie ponownie następnego wieczoru. Poproś o rozmowę z menadżerem i wyjaśnij swój proponowany plan imprezy. Powiedz mu wszystko. Jeśli jest to ekskluzywna restauracja, może skierować cię do organizatora imprezy w danym miejscu. Jeśli jest to bar, może skierować cię do właściciela. Zainicjuj kontakt z kluczowymi graczami i zbuduj z nimi pozytywne relacje, a następnie zapytaj, czy możesz zorganizować imprezę w ich restauracji lub barze.
Omów szczegóły
Umów się na spotkanie z właścicielem w normalnych godzinach pracy, aby omówić wszystkie szczegóły imprezy. Poproś o pozwolenie na wniesienie wszelkiego zewnętrznego jedzenia (np. tortu) i dekoracji. Czy możesz wnieść wazony z kwiatami? Jeśli tak, to o której godzinie możesz je tam dostarczyć?
Restauracja może nie pozwolić na wniesienie własnych świec stożkowych, ale może pozwolić na przywiązanie balonów z tyłu każdego z krzeseł, więc bądź przygotowany na kompromis. Powiedz zespołowi, ile osób spodziewasz się przyjść z dużym wyprzedzeniem, aby mogli zatrudnić dodatkowego barmana, jeśli to konieczne.
Wysyłaj przejrzyste zaproszenia
Niektórzy ludzie lubią organizować przyjęcia w restauracji i oczekują, że ich goście będą chipować i płacić za swoją część rachunku. Jeśli chcesz, aby to było jak to - więcej z kolacji grupy, gdzie goście chip w - wysłać swobodny e-mail, a nie formalne zaproszenie. Wyjaśnij, że "grupa z nas zamierza wyjść na kolację z okazji urodzin [twojego przyjaciela]. Czy chcesz przyjść?"
Wysyłaj przejrzyste zaproszenia, a nikt nie będzie zdezorientowany. Od samego początku zaznacz, że chcesz, aby goście zapłacili. Z drugiej strony, bardziej formalne zaproszenie, które jest wydrukowane lub wysłane za pośrednictwem Paperless Post sugeruje, że to Ty organizujesz przyjęcie. Hosting oznacza, że powinieneś zapłacić za gości, którzy wezmą udział w imprezie.
Skomponuj menu
Jeśli organizujesz kolację w restauracji, współpracuj z szefem kuchni, aby opracować mniejsze menu. Personel kuchenny doceni to, ponieważ nie będzie musiał przygotowywać 20 różnych dań na raz. Miej kilka przystawek serwowanych w stylu rodzinnym; następnie pozwól gościom wybrać spośród trzech opcji sałatki/zupy, dania i deseru. Idź na całość z parowaniem wina. Wydrukuj menu lub zapytaj swojego rozmówcę w restauracji, czy może je dla Ciebie wydrukować.
Spersonalizuj przestrzeń
To jest impreza, więc spraw, aby przestrzeń czuć się świątecznie i zabawnie! Przyjedź wcześniej, jeśli trzeba, aby wszystko przygotować. Dodaj balony, zawiąż wstążki wokół restauracji serwetek, umieść kolorowe kwiaty na stołach. Udekoruj przestrzeń jak we własnym domu.
Trzymaj personel poinformowany
W dniu imprezy, informuj personel restauracji o wszelkich zmianach. Twój wegański przyjaciel zaskoczył cię przylatując samolotem? Daj znać w kuchni, że będą potrzebować wegańskiego dania. Twoi rodzice wpadają na drinka? Powiedz obsłudze, aby miała na nich oko i skierowała ich w stronę twojego stolika. Dobra komunikacja jest kluczem.
Bądź najlepszym gospodarzem
Nawet jeśli impreza nie odbywa się w Twoim prywatnym domu, nie zapominaj, że to Ty jesteś gospodarzem i to na Tobie spoczywa odpowiedzialność za to, aby wszystko przebiegło bezproblemowo. Nie upijaj się zanim sałatka zostanie podana. Przedstawiaj sobie ludzi, którzy mogą się nie znać. Spraw, aby Twoi goście czuli się komfortowo. Kiedy przyjdą, wskaż im kieliszek szampana lub miejsce przy stole, gdzie mogą położyć torebkę i kurtkę. Niech Twoi przyjaciele wiedzą, gdzie jest łazienka. Jeśli po imprezie odbędzie się after party, poinformuj o szczegółach wszystkich obecnych gości.
Hojne napiwki
Jeśli impreza jest fantastycznym sukcesem, nagrodź personel, który Cię obsługiwał hojnym napiwkiem. Zapłać swój rachunek w odpowiednim czasie i w prywatny sposób. Kilka dni po imprezie wyślij do restauracji odręczne podziękowanie, w którym podziękujesz wszystkim osobom zaangażowanym w Twoją imprezę. W wielu miastach właściciele barów i restauracji mają więcej niż jeden lokal i jeśli nawiążesz dobre relacje z zespołem, możesz zorganizować następną imprezę w jednej z ich innych lokalizacji.